Sørg for at din elinstallation er opdateret

ty43p

Det er vigtigt at gennemgå sine elinstallationer en gang imellem. Det er for eksempel vigtigt, at de ikke er forældede, da det i værste tilfælde kan medføre en brand. Men det er faktisk også en god idé at tjekke dem, da man så har muligheden for at lave forbedringer. Det kan for eksempel være, at man har brug for flere stikkontakter.

Har du brug for en ny eltavle?

Det er måske svært lige umiddelbart at svare på – for hvornår har man egentligt brug for en ny eltavle?

Hvis du bor i et hus af ældre dato, er der en god chance for, at din eltavle er gammel og faktisk muligvis en smule forældet. Hvis den er forældet, er den ikke lige så pålidelig. Gamle eltavler stammer ofte fra 40’erne og op til 80’erne.

Det, som ofte er problemet ved gamle eltavler, er strømafbryderen. Den bliver også tit kaldet hovedafbryderen. Når den slår fra, går strømmen i huset. Det er vigtigt, at den virker, som den skal. Hvis den ikke slår fra ved fejlstrøm, er det nemlig, at man risikerer brand. En elektriker kan nemt tjekke om strømafbryderen fungerer som den skal. Det kan for eksempel være, at den slet ikke slår fra eller gør det for langsomt. Hvis det er tilfældet, og det er en ældre eltavle, anbefales det, at man får en nyere, mere moderne eltavle. Her vil man ofte få et uforpligtende tilbud.

Så hvis du tænker, at der er en fejl i din eltavle eller den bare er meget gammel, gør du altså klogest i at kontakte en elektriker, som kan undersøge sagen og give et uforpligtende tilbud. Du har intet at tabe ved få det tjekket efter.

Skiftning af stikkontakter?

Er dine stikkontakter af ældre dato? Så kan det også være en god idé at overveje at få dem skiftet.

Nyere stikkontakter er sikre end de ældre. For eksempel er der mindre sandsynlighed for at få stød. Det er altid rart med en mere tidssvarende elinstallation og stikkontakter.

Moderne stikkontakter passer desuden bedre ind i hjemmet, da de er flottere. En moderne stikkontakt kan også have mere avancererede funktioner som for eksempel en gradvis lysdæmpelse eller bevægelsessensore. Det er altså helt klart værd at overveje at skifte sin stikkontakter.

Nogle vælger selv at skifte dem, men det kan altså ikke altid anbefales. Først og fremmest er det ulovligt selv at skifte specifikke stikkontakter. Det betyder, at du skal være helt sikker på hvilke stikkontakter du har og vil have. Hvis du får professionel hjælp til at skifte dem, er du sikker på, at jobbet er gjort ordenligt. Desuden slipper du for selv at bruge en masse tid og kræfter på det.