Intet er så dyrbart som helbredet

ty43p

Nogle gange skal man først miste det for at sætte pris på det. Når vi er unge tror vi at vi er usårbare, udødelige endda. Som vi bliver ældre bliver vi også klogere. I det mindste på dette område. Med alderen kommer vi ud for skader, vi oplever forskellige sygdomme, og så går det op for os at intet betyder mere end at være rask.

At navigere igennem livet betyder tit at afbalancere ting mod hinanden. Skal du bruge penge på en privat sygesikring, eller tager du chancen med den offentlige? Sagen er, at den offentlige sygesikring ikke længere er hvad den har været.

Hvad præcist dette skyldes er hyllet lidt i en tåge. Alle politikere vil konstant bedyre hvor vigtigt vores sundhedsvæsen er for dem, og for os alle. Alligevel har skiftende regeringer skåret ned på det, igen og igen.

Faktum er, at vi ikke længere kan regne med at få den bedst mulige behandling, i verdens bedste sundhedsvæsen. Vi får den billigst mulige og mest nødvendige behandling.

Mange behandlinger koster penge

I modsætning til de fleste andre lande med et offentligt sundhedsvæsen er i Danmark mange behandlinger på brugerbetaling. Det er ofte de eneste behandlinger du kan få, især når det drejer sig om kroniske lidelser. Kroniske rygsmerter for eksempel. Smerterne behandles med smertemedicin i det offentlige. Men ønsker du en behandling af ryggen, som jo er årsagen til smerterne, skal du betale selv.

Fysioterapi eller kiropraktor er stort set din eneste chance for at ryggen kan få det bedre igen. Du får godt nok lidt tilskud til fysioterapi, men det koster dig stadig ca. 180 kroner per behandling, som minimum.

Kiropraktor er slet ikke omfattet af sygesikringen.

Samme med tandbehandlinger. Lidt tilskud hist og der, men hovedparten skal du selv betale.

fys

Invester i dit helbred

Der er dog meget du kan gøre selv ved at tage et ansvar for dit eget helbred. Fx med en sund livsstil. Sunde madvaner og masser af motion er den bedste garanti for et godt helbred. Det er ikke nødvendigvis billigt.

Typisk er det den mest usunde mad der er billigst. Der har længe været kritik fra bl.a. sundhedsfolk angående dette. Politikerne er blevet opfordret til at gøre sund mad billigere og usundt mad dyrere. Men det er aldrig nået længere end en fedt-afgift.

Også motion er ikke billig. Træningsudstyr koster penge og det gør medlemskab i fitnesscentre også.

Heldigvis er det i dag nemt at låne penge, hvis økonomien ikke rækker til en sund livsstil eller en nødvendig behandling. Der findes rigtigt mange forbrugslån at vælge imellem og de tager ingen tid. Det eneste du har brug for er et dansk CPR nummer, en NEM-ID, og en smartphone. Så kan du have penge på kontoen på under en time.

penge

At investere i dit helbred er nok en af de allerbedste grunde at låne penge til. Du får dem tilbage med renter og morarenter.