Fornuftig ernæring kan være med til at forlænge levetid

ty43p

I dag er mange flere optagede af sundhed, end tilfældet tidligere har været. De fleste kan Sundhedsstyrelsen råd på fingrene, men i dag er de ikke de eneste udbydere, når det kommer til råd om sundhed og ernæring. Skiftende diller og kure såsom palæokost, at spise efter sin blodtype og LCHF (Low Carb, High Fat) er noget, som de fleste mennesker stiftet bekendtskab med.

læge

Men et gængs sundhedsråd er blot at kende en smule til, hvad der er godt for dig at spise – og ellers holde sig til sin sunde fornuft.

 

Undgå sukker

Sukkerholdige drikkevarer såsom Coca Cola, Juice og Saftevand er alle sammen kilder til et unødigt højt kalorieindtag, der som sidegevinst også ødelægger tænderne. At indtage for meget sukker er med til at skabe en risiko for, at man senere i livet udvikler en lang række forskellige livsstilssygdomme og overvægt.

 

På samme måde er det vigtigt at tænke over, hvor meget sukker der er tilsat i den mad, man spiser i løbet af dagen, hvis man ønsker en sund livsstil. Mange produkter har i dag et skjult højt sukkerniveau og kan være med til at ødelægge en ellers korrekt ernæring, da sukkeret stjæler pladsen fra sundere mad.

 

Kroppen har brug for kostfibre, vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer, og et for højt sukkerindtag kan være med til at sætte en prop i kroppen fordøjelsesproces, så man ikke opnår et korrekt indtag af gode stoffer – selvom man måske allerede har indtaget dem.

 

Drik en masse vand

En tommelfingerregel er, at man skal have op til to liter vand om dagen. Ofte forveksler kroppen tørst med sult, og at drikke et glas vand kan ofte være det, som kroppen har mest brug for i stedet for en (sukkerholdig) snack. At have en flaske vand på dig igennem dagen kan altså både være med til at holde vægten, samtidig med at et korrekt væskeindtag også er noget, der er godt for fordøjelsen.

Rør dig

At dyrke motion er har utrolig mange positive sidegevinster. Når pulsen stiger, og musklerne bruges ofte, øger det hjertets styrke og hele kroppens generelle funktion. Det er samtidig noget, der holder forbrændingen oppe.

Mange danskere lever en stillesiddende tilværelse – først ved skrivebordet på kontoret og sidenhen foran fjernsynet, når der ses Netflix om aftenen. I en travl hverdag kan det være svært at finde tid til motion. Derfor findes der nogle enkle husråd, der kan være med til at sikre en sundere hverdag.

Tag trappen i stedet for elevatoren. Tag cyklen i stedet for bilen og har du et hæve-sænke bord på kontoret, så stå op mindst en femtedel af en arbejdsdag. Det holder kroppens muskler i gang – og også dig igennem et – forhåbentligt – langt liv.