Har du hæmorider? Sådan kommer du videre

ty43p

Dårlig kost sætter en dominoeffekt i gang, der giver gener, som atter giver gener. Fx kan en alt for fiberfattig kost, og hvor du heller ikke får drukket så meget, give dig forstoppelse, hvor du får svært ved at komme af med afføring. Og forstoppelse kan så give hæmorroider, altså udposninger på en blodåre placeret i endetarmen. Hæmorider er ikke farlige, men de kan godt klø og være smertefulde.

 

Hvornår skal du undersøges?

Har du problemer med hæmorider? Se her inde på et webapoteks hjemmeside for at lære mere om tilstanden og finde midler mod den. I udgangspunktet kræver en hæmoride ikke, at en læge ser til dig. Men har du en større blødning fra endetarmen (måske din første), eller går hæmoriderne ikke væk af sig selv efter et par uger, så er det nok ikke en helt dårlig idé at tage fat i en uddannet læge.

 

Prøv smertelindrende salver mod hæmorider

Når først du har hæmorider, kan du sætte smertelindrende salver i brug mod dem og så håbe på, at de går væk med tiden. Har du prøvet at have hæmorider én gang og ønsker aldrig at have dem igen, hvad kan du så gøre? Som sagt kan forstoppelse være årsag til hæmorider. Prøv at spise fiberrigt, og drik masser af vand. Og gå på toilet for at lave stort, når behovet er der – udskyd det endelig ikke.

 

Afstå ikke fra at kontakte lægen

Meget medicin mod hæmorider, fx salver, kan du købe uden recept. Måske kan det være, der skal tages skrappere midler i brug mod hæmorider. I sådan en situation vil det være lægen, der vurderer, du skal tage noget receptpligtigt. Hvis smerterne/kløen ikke er alt for voldsom, kan du prøve at gå med dine hæmorider i noget tid. Men afstå ikke fra at kontakte lægen, hvis smerterne er for meget.