Om du har en baby, er gravid eller ønsker at blive klogere på spædbørns sundhed og ernæring er der en kort guide. Når du har en baby i dit liv, ønsker du at gøre alle de rigtige ting for at den har det så godt som muligt. Der er dog mange kloge hoveder, der vil belære dig og det kan blive både stressende og forvirrende. Denne er en meget kort samling af de essentielle anbefalinger fra sundhedsstyrelsen. Alle disse anbefalinger er taget fra sundhedsstyrelsens pjecer. Her er de blot kort fremvist, så du hurtigt kan læse det.
Ernæring til nyfødte
Når det gælder børns ernæring er det sundhedsstyrelsen som er instansen sundhedspersonale og forældre lytter til. Når barnet er nyfødt er anbefalingerne simple. Sundhedsstyrelsen anbefaler at babyen ammes i mindst 6 måneder. Hvis amning ikke er muligt, skal sin baby have modermælkserstatning i stedet for. Alt dette vil du få hjælp omkring af din læge og sundhedsplejerske.
Den første mad
Babyens første egentlig mad vil være grød og mos af grøntsager, kartofler og frugt. I denne alder kan de får modermælkserstatning i kop til at drikke eller ammes. Vent med at give dine børn komælk før de fylder 1 år. Grøden eller mosen starter med at være tynd, så der er ikke er stor forskel fra modermælken. Dernæst kan den gøres tykkere i konsistens med almindelig grød eller mos. Når barnet er over 6 måneder tilføjes der lidt protein til grøden eller mosen. Dette protein er kogt kød, fisk og æg.
Barnets ernæring fra 8-9 måneder
Når dit barn er 8-9 måneder gammel kan han eller hun tygge godt. Et godt og nemt måltid til dem er små stykker rugbrød med smørepålæg. Indtil barnet er 1 år anbefales det, at der også smøres fedtstof på brødet. Børnene kan dog oftest spise det mad familien skal have. Det skal blot skæres i passende stykker. I denne alder begynder dit barn at øve sig i at spise selv, derfor er det vigtigt at i har samvær omkring måltidet i familien. Gør maden til noget socialt, som i alle sidder og spiser sammen. Måltider bliver dermed hyggelige og sociale timer i hverdagen. Samværet omkring maden giver god anledning til at din baby lærer at spise selv.
Mad du skal vente med at give
Selvom barnet nu kan spise det samme som resten af familien, er der dog nogle fødevarer som i skal undgå helt eller delvist. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du begrænser mængden af ris, rosiner, kanel og nitratholdige grøntsager som spinat, selleri og rødbede til barnet bliver ældre. Derudover anbefaler de at undgå at give spædbørn hårde madvarer, tun og mælkeprodukter med højt protein indhold. De anbefaler samtidig at vente med at give dit barn popcorn, peanuts og søde sager. Vær blot opmærksom på disse fødevarer. Sundhedsstyrelsen giver klare retningslinjer og begrundelser for dette i deres pjece om ernæring af spædbørn.