Prioriter dit mentale helbred

ty43p

Når man taler om helbred generelt er der ofte stor fokus på det fysiske helbred og ikke så tit det mentale. Denne del må dog ikke nedprioriteres, da tingene hænger sammen. Psykisk sårbarhed kan føre til fysiske konsekvenser og omfattende problemstillinger. Det er derfor noget om mundheldet ”sundhed kommer indefra”. Hvordan implementerer man så præcist dette i hverdagen – dette kan du læse mere om nedenfor. 

meditation i naturen

Gør de ting der gør dig glad 

Det er vigtigt at gøre de ting for sig selv der gør en glad, når man taler om det mentale helbred. Dette indbefatter at være god ved sig selv via egenomsorg. Det kan fx være at du bruger tid på at pleje din krop, tage længere bade og nyde ro. Det kan også være at det gør dig glad at være sammen med dine venner og have det sjovt i sociale sammenhænge. Lige meget hvem du er og hvilken personlighedstype du er, skal du prioritere de ting der gør DIG glad og ikke de ting der altid forventes af dig. Først når du gør de ting der gør dig glad og godt tilpas, vil du kunne mærke den healende effekt der plejer det mentale helbred helt konkret. 

Udeliv giver lys og lyst  

Det at komme ud i naturen kan have en stor healende effekt på sindet og styrke dit mentale helbred. Udendørs vil du kunne opnå lys og frisk luft og herigennem få energi og lyst til forskellige ting i hverdagen. Mens du er ude, kan du sagtens gå og lave praktiske ting, som fx at fjerne ukrudt i haven, rense facade på huset eller pudse vinduer. Du kan også blot gå ud for at nyde årstidernes farver ved en gåtur i skoven eller blive blæst igennem på stranden. Det kan ligeledes være at du holder af at motionere, hvilket du med fordel kan gøre i naturen. Herved plejes det mentale helbred ved at motion frigiver endorfiner i hjernen, som vil give dig en lykkefølelse. 

mand ved computer

Prioriter din fritid og hobbyer 

Dit mentale helbred afhænger også rigtig meget af at have tid til at prioritere sin fritid og dine hobbyer. Det kan være en idé at outsource forskellige arbejdsopgaver i hjemmet for at få mere tid. Dette kunne fx være hjælp til rengøring, børnepasning eller lignende. På jobbet kan du som selvstændig få et seo firma til at hjælpe med digital markedsføring, eller som almindelig arbejdstager gå ned i tid, for helt konkret at få mere tid. På denne måde opnås større frihed til at prioritere hobbyer. De penge du giver afkald på at gøre dette, vil være en direkte investering i dit mentale helbred både nu og på sigt. Du vil herved opleve at pengene er godt givet ud.